23948sdkhjf

Samma avgifter för köpmännen

Det blir samma avgifter som i dag för de Sparhandlare som nappar på Axfoods erbjudande om att i stället bli franchisetagare i Hemköp. Men för nytillkommna köpmän blir det en högre avgift.

Axfood ska inleda förhandlingar med de Sparhandlare som i dag driver sina butiker för att de ska kunna bli franchisetagare inom Hemköp. De mindre Sparbutiker som inte passar in i Hemköpskonceptet kommer att bli erbjudna att i stället få göra om butikerna till exempelvis Handlarn och Tempo, de två ledande formaten inom Axfood Närlivs.

Det framgick av en analytiker- och pressträff som Axfood hade i Stockholm på torsdagen.

Enligt Axfood kommer de handlare som väljer att gå över till Hemköp att få behålla den nuvarande avgiften på 1,3 procent av årsomsättningen. Nya handlare som vill gå med i kedjan får däremot betala en högre avgift på 1,8 procent. Det kan exempelvis gälla fristående handlare eller handlare som vill byta från Ica, Bergendahls och Fri Mat till Axfood.

Om köpmännen vill behålla Spar- eller Hemköpsskylten får de tills vidare göra det enligt gällande avtal.

- Men på sikt kommer vi inte att ha Sparnamnet kvar, säger Axfoods presschef Kenneth Wall till Fri Köpenskap.

Axfood har i dag, fredag, informerat alla Sparhandlare via ett personligt brev om erbjudandet att bli franchisetagare i Hemköp. Inom kort ska man även ha en informationsträff i Stockholm för att handlarna och Axfood ska kunna gå igenom alla detaljer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063