23948sdkhjf

Butikshandeln skapar tusentals jobb

Butikshandeln i Skåne skapade 3 519 nya jobb mellan år 2000 och 2004, enligt statistik som SCB tagit fram åt Sydsvenskan. Det är nästan lika många jobb som försvunnit från de skånska livsmedels- och verkstadsindustrierna under samma period.

– Förklaringen till de nya jobben är enkel. Detaljhandeln är inne på tionde året av en framgångssaga, säger Carl Eckerdal på Handelns Utredningsinstitut, till Sydsvenskan.

Siffrorna visar att jobbtillväxten i handeln är starkare i Skåne än i riket som helhet. Carl Eckerdal är förvånad över det stora antalet nya jobb.

– I branschen talar man om att produktivitetsökningen är så pass kraftig att den ökade försäljningen inte skapar så många arbetstillfällen, säger han till tidningen.

Det finns flera förklaringar till det ökande antalet butiksjobben i Skåne, bland annat anses Öresundsbron ha gett handeln ett uppsving samt att den regionala konjunkturen har utvecklats bättre än Sverige som helhet. Dessutom har nya externa köpcentra fortsatt att växa upp, till exempel Nova i Lund och handelsområdet i Svågertorp i Malmös utkanter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064