23948sdkhjf

Konkurser vanligt inom handeln

Konkurser drabbar främst branscherna handel, tjänsteföretag och konsultverksamhet. Det är vanligare att företag i Stockholm går i konkurs jämfört med exempelvis Gotland.

Nära 1 procent av alla svenska företag går årligen i konkurs. I genomsnitt 7 800 företag har gått i konkurs varje år de senaste fyra åren, enligt en rapport från Nutek och Iva, Ingenjörsvetenskapsakademien, som Dagens Nyheter citerar.

Vanligast är konkurser inom handel och i personalintensiva tjänsteföretag som städföretag, vaktbolag, bemanningsföretag, hotell och hamburgerrestauranger men även inom konsultverksamhet.

Enligt rapporten behöver inte konkurser vara något entydigt ont. Många konkurser kan tvärtom vara ett tecken på att branschen förnyas och utvecklas. Men då krävs samtidigt ett stort nyföretagande i branschen.

Andelen konkurser är högst inom Stockholms, Södermanlands och Örebro län. Minst vanliga är de i Gotlands, Jämtlands och Kronobergs län. Omkring 60 procent av alla nystartade företag överlever i minst tre år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063