23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Karbonat i mat ökar cancerrisken

Mineralen karbonat, som finns i bland annat hälsokost och läsk, ökar risken för en speciell variant av magsäckscancer. Särskilt vanlig är sjukdomen i Kina och Japan där man tillsätter extra karbonatjoner i livsmedel.

Upptäckten har gjorts av forskare i Malmö och där har man matat råttor med karbonat och funnit att tumörer ökat sin tillväxt tre gånger.– Det är en lömsk tumörsjukdom i den meningen att den har så milda



symptom i början, så att man ofta inte kommer på den förrän i ett sent



stadium av sjukdomen när det är väldigt svårt, om inte helt omöjligt



att kunna ge bot åt patienten, säger Roy Ernström som är forskare i Malmö och står bakom upptäckten, till Ekot.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078