23948sdkhjf

Hallå…Henrik Strid som är råvaruansvarig på Kiviks Musteri.

Det är mitt i äppelblomningen, vad tror du om årets skörd?

– Det är en jättefin blomning och hyggligt väder som gynnar blomningen. Även om blomningen är kolossal så är det svårt att avgöra hur skörden blir för vi har ännu inte sett själva fruktsättningen, den kommer om cirka två veckor. Pollineringens resultat kommer senare och det kan också bli ett stort kartfall även om blomningen varit väldigt lång.Känns det nervöst?– Ja, det kan du ge dig på för allt kan hända och man vet aldrig hur det ska gå. Särskilt nervöst är det nu för man har utlovat åska de senaste fem dagarna och då kan det bli hagelskurar. Det är det värsta vi kan råka ut för. Vi vill ha lugnt väder och sol fram till mitten av september. Kan ni med hjälp av blomningen se hur kvaliteten på äpplena blir?– Nej, det går inte. Du kan bedöma hur äpplena växer till sig men det går inte att se hur de ska smaka. Det vet vi först i höst när vi tagit in dem i packeriet och smakat. I höstas hade vi problem med lagringen för vi hade en torr sommar följd av mycket regn i augusti. Därför växte äpplena snabbt på slutet och det gav ett löst kött för det hann inte bildas så mycket kalcium att cellerna bands i köttet.Påverkar äppelblomningen smaken på musten?– Ja den avgör delvis hur frukten blir och det påverkar ju i hög grad sötma respektive syrlighet. Text: Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063