23948sdkhjf

Bertil Norbelie: Industrin tiger om akrylamid

År 1997 fann man höga halter av ämnet akrylamid vid i Hallandsåsen. Halter på 5-70 mikrogram/liter hade uppmätts i ett antal brunnar. Bilder av raglande kor kablades ut i medierna. Allt arbete med tunnelbygget avbröts. Vatten kördes i tankbilar till människor och djur. Ingen ville köpa den mat som producerats på Bjärehalvön.

Av Bertil Norbelie,

fd generaldirektör

i LivsmedelsverketSå fann man akrylamid i oväntat höga halter hos personer som inte kunde härledas till tunnelbygget. Det fanns således någon mer orsak till denna exponering av akrylamid. En kreativ forskare vid Stockholms universitet fann att källan kunde finnas i maten. Detta besannades 2002 då man kunde visa att akrylamid förekom i vanlig mat. I bröd och chips uppmättes halter som var mer än hundra gånger högre än vad som tidigare uppmätts i vattnet på Hallandsåsen. Hur skulle denna information hanteras? Här hade vi mycket höga halter av ett ämne som internationellt bedömts vara cancerframkallande. Om det bakvägen skulle komma fram att en statlig myndighet försökt dölja en sådan uppgift skulle kritiken inte bli nådig. Att vänta tills forskarna visste mer var inte heller ett alternativ. Det skulle kunna dröja årtionden innan man vunnit ökad klarhet i frågan. Jag var som generaldirektör för Livsmedelsverket ansvarig för beslutet att offentliggöra de nya uppgifterna. Detta kunde kanske ha skötts på ett annat sätt eftersom en del journalister blev så till den grad irriterade att det tycks sitta kvar än idag, fem år efteråt. Nyheten fick stort genomslag. Alla tidningar hade ”hela listan” av de livsmedel som testats. Konsumtionen av chips sjönk som en sten i några veckor. Men minnet är kort och nu äter vi säkert minst lika mycket friterade produkter som före larmet.Över hela världen bedrivs emellertid nu intensiv forskning om hur akrylamiden bildas och vilka effekter den har. Över 700 vetenskapliga rapporter har publicerats under de senaste åren. Studier som utförts med förfinade metoder är på väg som bekräftar samband mellan intag av akrylamid och cancer på människa. Det står klart att kaffe, potatis och spannmålsprodukter står för ungefär var sin tredjedel av den akrylamid vi får i oss. Det är också alldeles tydligt att rökning ger förhöjda värden av akrylamid i kroppen.Producenterna tycks nu avvakta vad myndigheterna kommer fram till. En väg kan vara att sätta gränsvärden för olika grupper av livsmedel. Ett problem är att man då kan tvingas att acceptera utmanande höga nivåer. En annan möjlighet är att förlita sig på att producenterna själva anger halterna av akrylamid i sina produkter. Så håller på att ske i Kalifonien där Kentucky Fried Chicken kommer att ha information om förekomst av akrylamid på sina måltider. Ett speciellt problem ligger i att väga risk mot nytta. Det förefaller till exempel tyvärr vara så att bröd bakat på fiberrika fullkorn innehåller högre halter av akrylamid än annat bröd.Här finns uppenbarligen en rad frågor och problem som inte är lätta att hantera. Industrin väntar och tiger. Det krävs starka signaler för att man skall mobilisera kraft att vilja ändra på processer och recept. Utan den press som följer av många och tydliga resultat av forskningen händer inte mycket. I Sverige tycks intresset från mediernas sida vara inriktat på att spela ner de eventuella farorna med akrylamid och därmed visa att myndigheterna varit ute i ogjort ärende. Det är inte särskilt konstruktivt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064