23948sdkhjf

Hallå...Thomas Lilja, glassdirektören som blev tomatodlare...

Du tog i går över Blekingegårdens tomatodling i Elleholm utanför Karlshamn i Blekinge. Hur känns det nu?

– Tack, bara bra. Det ska bli jättekul att jobba med tomater. Men det är mycket att ta tag i så här i början.Du har arbetat 20 år inom glassbranschen, senast som marknadsdirektör för Nestlés glassverksamhet i Sverige. Varför gjorde du bytet?– Det var helt enkelt dags att byta spår och det blev naturligt i och med att Nestlé avvecklade glassen i Sverige.Finns det några som helst likheter mellan glass och tomater?– Ja, en hel del faktiskt. Vi arbetar med ungefär samma säsonger. Arbetet med tomaterna kommer igång på allvar i mars-april, ungefär då man släpper årets nyheter i glassboxarna. Och sedan har vi högsäsong hela sommaren, precis som glassbranschen.Hur stor är din odling?– Vi har 25 500 kvadratmeter i växthus och producerar 1 250 ton tomater på årsbasis. Det är drygt tio procent av hela produktionen i Sverige. Med den volymen är vi näst störst i landet. Vi har cirka 20 anställda på helåret.I miljödebatten hör man ibland att det är bättre med frilandsodlade tomater från Spanien än växthusodlade från Sverige, eftersom växthusen drar mer enegeri än lastbilarna. Hur ser du på det?– Jag kan inte alla kalkyler än. Men jag vet att det inte är särskilt mycket av de spanska tomaterna som är frilandsodlade och jag vet att många odlare i Sverige använder alternativ energi för uppvärmning. Själva värmer vi växthusen med överskottsenergi från Mörrums pappersbruk här i närheten.Hur ska man äta tomater?– Jag tycker att de passar till nästan allt. Men det viktigaste är att de inte är kalla. Tar man tomater direkt från kylen går mycket smak förlorad. Sedan kan man servera dem på många olika sätt. Några blad basilika och lite olivolja är en personlig favorit.Går det att blanda glass och tomater?– Under min tid i glassindustrin gjorde vi faktiskt ett sådant försök. Men det gick inte så bra. Kanske är det dags att pröva igenLars Thulin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063