23948sdkhjf

Hallå…Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket

Det är slut på rötmånaden i dag, har det varit många fall av förgiftning?

– Statistiken är lite lurig och anmälningar görs till miljöhälsan i varje kommun så vi ser inte allt här. Men vad jag vet så har det inte varit värre än vanligt. Men vi har ju alltid fler förgiftningar av bakterierna ehec, yersina och campylobakter under den perioden. Siffrorna över drabbade kan slå lite från år till år. I år hade vi ett par utbrott av salmonella vilket kan dra upp statistiken.Vad är det som gör att det blir bakterier i maten just denna period?– Rötmånaden är egentligen ett gammalt begrepp från bondepraktikan och det handlade om att isen släppte i norra Sverige och matkällare blev varmare. På den tiden hade man ju inte kylskåp. Idag har vi det men på sommaren uppför vi oss på ett annat vis med mat. Vi förflyttar oss ut på landet och till naturen och just den perioden finns det exempelvis mer campylobakter ute i det gröna. Vi grillar och då kanske vi lägger det färdiggrillade köttet på samma fat som vi haft det råa och då börjar bakterierna växa eller så lyckas man inte genomsteka köttbitar och då växer bakterierna till sig ganska snabbt. Vi är också mer primitiva och har inte så lätt att tvätta händerna vid grillen. Vi har också med oss mat på utflykter och då är det svårt att hålla maten kall. Ibland dricker vi vatten som inte är kontrollerat och det kan också ge förgiftning.Vilka livsmedel är mest utsatta?– Grillat kött. Därefter skulle jag vilja placera äggprodukter. Kokta ägg i sitt skal är helt okej men så snart du skalar ägget börjar bakterierna växa. Det gäller också majonnäs och äggsallader. Om man ser på kycklingbeståndet så finns det inte campylobakter på vintern, bara på sommaren.Hur är det med mjölkprodukter?– Det är inte så farligt för de surnar mest och smakar illa men de blir oftast inte förgiftade.Får ni många samtal från förgiftade personer som är oroliga?– Visst händer det men de flesta ringer nog sin sjukvårdsupplysning.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078