23948sdkhjf

Maten måste få ta tid

Förr var maten något mer naturligt och fick ta sin tid. Men nu kommer maten sist, ofta finns nästan ingen tid kvar till den. Bodil Jönsson, professor och en av de lärda i Fråga Lund på 80-talet, har skrivit boken Tio tankar om mat tillsammans med sonen Håkan Jönsson som är kock och etnolog.

Det var också Håkan som kom med idén efter att ha sett hur högt kvalificerade kollegor varit nära att falla samman inför tanken på vad de skulle ha till middag.Tio tankar om mat ska inte ses som en uppföljare till succén Tio tankar om tid, enligt Bodil Jönsson. Men det rör sig om begreppet tid och hur vi använder den.Handfasta rådRåden kan vara ganska handfasta, första tanken är: börja från början, och tanke nummer tio är: se över redskapen.– Det har aldrig funnits så mycket bra råvaror och ett så stort utbud i matbutikerna. Det ger möjligheter men ställer också krav. Många kan känna tvekan inför det stora utbudet i en mejeridisk.– Vi har vant oss vid mångfalden men kanske skulle många ha hjälp av mer tydliga strukturer: färgslingor som leder rätt i butiken alltefter vilken typ man själv är, ungefär som när man är på sjukhuset och följer orange linje för att komma till ortopeden.Bodil Jönsson menar att man måste acceptera mat, och att det inte kan komma som en överraskning att familjen ska ha middag. Larmnummer– Det kommer ut 365 böcker om mat per år, det gör en om dagen, och av dessa innehåller 363 recept och idéer kring matlagningen. Men idégivaren lagar inte maten åt dig, säger Bodil Jönsson och tillägger att i Tio tankar om mat finns bara ett recept; larmnumret 112 används även när pannkakssmeten vispas ihop: 1 ägg, 1 dl mjöl och 2 deciliter mjölk. Per person alltså. Vad är ditt eget förhållande till mat?– Jag är en sådan där människa som lagar husmanskost och alltid har bakat bröd. Jag har aldrig tänkt på att det är roligt att laga mat, det är bara något som man gör.Storhandlar eller handlar litet varje dag?– Jag veckohandlar, men aldrig i en stormarknad. Eller jag ska inte säga aldrig, jag kan gå in i en stormarknad om jag passerar en. Men annars handlar jag i en lagom stor matbutik.För att göra matlagning litet lustfyllt föreslår du att man tävla med barnen om att vända pannkakor i luften utan redskap. Klarar du själv av det?– Ja, det gör jag. Det behövs bara lite vana och en bra stekpanna.Åke RosengrenMÖTETBodil JönssonAktuell: boken ”Tio tankar om mat” tillsammans med sonen, etnologen fil dr Håkan JönssonBakgrund i korthet: Professor i rehabiliteringsteknik, fysiker och författare till bl a ”Tio tankar om tid”Född: 1942, HallandBor: Hus på landet i naturskyddat områdeFamilj: Tre barn, fem barnbarnFritid: Läser, tänker, känner, skriver, är ute i naturenFavoritmat: svensk husmanskostVill äta middag med: Tage Danielsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079