23948sdkhjf

Hallå… Patrik Evertsson, vd på nystartade Emåmejeriet

Du är mjölkbonde och har tillsammans med en annan bonde nyligen startat Emåmejeriet. När kom den första litern mjölk?

– Det var den tionde maj i år.Hur kom ni på idén att starta mejeri?– Vi tyckte att det skulle vara intressant att jobba med hela kedjan ända fram till butiken istället för att bara leverera till Arla. Sedan tror jag på småskalighet och närhet, vill ju själv ha sådana grejer när jag handlar min mat. Det finns ju inte så många små lokala mejerier i dag så det är kul att starta ett.Tror du att det är en trend med den här typen av mejerier?– Nej, jag tror nog inte att det blir en stor trend men visst kan det komma några till på marknaden. Det kan väl handla om 3-4 stycken i hela Sverige. Men det blir säkert inte någon explosion så som det har blivit på vissa ställen utomlands. Ofta handlar det om att det där finns en helt annan kultur för ost. I Sverige har vi ju en kooperativ kultur och det är något helt annat.Vad siktar ni på att omsätta?– Det är rätt fråga att ställa för vi ska ha styrelsemöte i morgon. Vi siktar på att inom en överskådlig framtid, ungefär ett år, nå en omsättning på cirka 20 miljoner kronor.Blir er mjölk billigare än Arlas mjölk?– Nej, den blir 50 öre dyrare per liter ut till handeln.Var kommer namnet ifrån?– Alla gårdarna som levererar mjölk ligger utmed Emån som börjar i Nässjö och sträcker sig till Mönsterås.Hur hinner du med att vara både bonde och mejerist?– Det har varit ganska tufft. De första tre månaderna har jag bara sovit 3-4 timmar per natt. Jag har gått på i mejeriet vid två på eftermiddagen och sedan har jag gått av vid fem på morgonen för att gå hem och sova till klockan åtta för då har det varit dags att gå ut i stallarna. Men nu är det lite lugnare för vi har fått fyra heltidsanställda i mejeriet. Nu kan vi börja titta på visioner, i början handlade det mest om att packa mjölkpaket.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062