23948sdkhjf

Upp till kamp mot matfusket!

När Mats–Eric Nilsson började läsa innehållsförteckningar på allvar så blev han brydd. Maten kunde innehålla närmare 70 ingredienser, varav många dolde sig bakom beteckningar som E412 och E621.

Nu har han skrivit en bok om tillsatsraseriet i livsmedelsindust­rin. ”Den hemlige kocken” har blivit en försäljningssuccé. Förs­taupplagan på 5 000 exemplar är slutsåld och 5 000 nya exemplar ska tryckas.– Jag har inte skrivit en bok för att man ska bygga upp en matkvalitetsmyndighet med matkvalitetsinspektörer. Jag tror på konsumentmakt och att vi ska ställa krav i butiken. Om handlaren inte vill ta in alternativen så får du byta butik.Matintresset är inte nyväckt, utan har funnits länge. Mats–Eric och hans fru Anna Karin lagar väldigt mycket mat tillsammans och måltiderna bland familj och vänner är viktiga.– Huvuddelen av min bok har ett väldigt kritiskt anslag, men det bygger på att jag gillar god mat. Boken är en spaning efter de äkta råvarorna och de hederliga produkterna. De går att hitta, men man behöver en guide, säger han.Dagens industritillverkning i jätteformat ger oaptitlig och smaklös mat, menar Mats–Eric. Konsumenterna borde inte nöja sig med detta. Ingen borde heller finna sig i att bli lurad av produktförpackningar som innehåller bilder på fräscha frukter och bär, när smaken i själva verket kommer från kemiska ämnen.Kuliss– Jag har svårt att se någon annan bransch där man bygger upp en kuliss som är så långt ifrån verkligheten. Jag tror att det beror på att konsumenten vill bli lurad. Man vill att det ska vara ett riktigt bageri som bakat brödet, inte en gigantisk fabrik.Vad krävs för att kunderna ska börja ställa högre krav på matens kvalitet?– Jag hoppas att det inte ska behövas någon stor matskandal. Om inte livsmedelsföretagen passar sig så dyker det upp parallella distributionsformer. Bondens marknad finns på 14 ställen i Sverige. Ekolådan, Årstiderna och Gården direkt är andra alternativ.Nämn tre saker som du tycker att branschen ska göra!– Ett: se över all reklam och förpackningar så att de stämmer med innehållet. Två: om sanningen inte säljer, ändra innehållet! Sätt upp ett mål att göra hälften så långa innehållsförteckningar. Tre: bygg upp riktiga bagerier i anslutning till butikerna. Som bakar riktigt bröd – inte bake-off eller annat fusk.Nämn tre produkter du kan rekommendera!– Österhagens glass från Hjo – den enda glass som inte innehåller tillsatser, men är någorlunda spridd, bland annat i vissa Coopbutiker. Kyckling från Bosarp i Skåne eller från Hageby gård utan­för Enköping, lysande undantag i den sorgliga kycklingindust­rin. Bröd från Saltå kvarn som bakas som det ska, utan tillsatser.Janne PetterssonMÖTETMats-Eric NilssonAktuell: författare till boken ”Den hemlige kocken”Född: 1955 i StockholmBakgrund: redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet, där han anställdes 1989 som nyhetschef, tidigare arbetat på bland annat Ludvika Tidning och Borlänge TidningBor: bostadsrätt på Södermalm i StockholmFamilj: fru Anna Karin, barnen Eric, 25, Ivar, 23, Petter, 20, och Linnea, 19Hobby: laga och äta god matFavoritmat: ett välbakat surdegsbrödVill äta middag med: stjärnkocken Mathias Dahlgren, ”om det är han som lagar maten”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063