23948sdkhjf

Hallå… Marius Jerndahl, vd på Almondy

Almondy har fått exportpris, hur känns det?

– Det känns jättebra. Vi har ju hållit på länge i Tyskland och det är väldigt roligt att ett så litet tårtbageri kan få ett så fint pris.Hur mycket säljer ni till Tyskland?– Om man talar om försäljningen i vårt tyska dotterbolag som vänder sig till dagligvarukedjorna så säljer vi för 50 miljoner kronor. Vår totala omsättning ligger på 325 miljoner kronor i år.Vad gillar tyskarna för tårtor?– De är väldigt förtjusta i stora gräddtårtor men bland våra produkter så är det en jämn fördelning mellan daim-, mandel- och chokladtårta. Tyskland är lite speciellt om man jämför med den övriga marknaden i Europa där daim är störst. Det är roligt för tyskarna håller verkligen på originaltårtan även om det kommer in kopior som vill konkurrera. Det finns bagerier som lanserar tårtor som de kallar svensk mandeltårta men tyskarna är lojala mot oss.Hur ser du på framtiden?– Vi har haft en årlig ökning på 30 procent sedan år 2000 då vår omsättning var 54 miljoner kronor och tanken är att ökningen ska hålla i sig. Nästa steg blir att etablera oss på den engelska marknaden.Varför tror du att det har gått så bra?– Jag tror att det är för att våra goda glutenfria mandeltårtor har sin egna nisch i alla länder där vi etablerar oss i.Äter du själv mycket mandeltårta?– Ja, det gör jag och den klassiska mandeltårtan är min solklara favorit.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078