23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Akut brist på ansjovis till jul

I år kan inte tillverkarna leverera tillräckligt med ansjovis för att täcka efterfrågan till jul.

Skälet till bristen är förra höstens stormar, då skarpsillen, som ansjovisen



tillverkas av, inte kunde fångas i tillräcklig mängd. I Skagerrak



landade man 1 000 ton skarpsill förra året, mot 3 700 ton 2005, under



fisket som pågår från oktober till nyår.



– Nu har vi kunnat börja bereda ansjovis av årets första fångst och



fortsätter allt eftersom. Men ansjovis kommer ändå att bli en bristvara



i butikerna i jul. Vill man försäkra sig om ansjovis, ska man passa på



när man hittar det i affären. Annars riskerar man att bli utan, helt



enkelt, säger Matz Bengtson, vd för Fram Food, till Göteborgs-Posten.



Abba Seafoodlanserar ett alternativ,



ansjovispaste på tub, med fiskkött. Råvaran kommer från det kött som



blir över vid filéandet och som i vanliga fall används för att bland



annat smaksätta leverpastej.



Fiskeriverket har ingen information som tyder på att skarpsillsbestånden i de svenska vattnen är hotade eller har minskat.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.073