Skälet till bristen är förra höstens stormar, då skarpsillen, som ansjovisen
tillverkas av, inte kunde fångas i tillräcklig mängd. I Skagerrak
landade man 1 000 ton skarpsill förra året, mot 3 700 ton 2005, under
fisket som pågår från oktober till nyår.
– Nu har vi kunnat börja bereda ansjovis av årets första fångst och
fortsätter allt eftersom. Men ansjovis kommer ändå att bli en bristvara
i butikerna i jul. Vill man försäkra sig om ansjovis, ska man passa på
när man hittar det i affären. Annars riskerar man att bli utan, helt
enkelt, säger Matz Bengtson, vd för Fram Food, till Göteborgs-Posten.
Abba Seafoodlanserar ett alternativ,
ansjovispaste på tub, med fiskkött. Råvaran kommer från det kött som
blir över vid filéandet och som i vanliga fall används för att bland
annat smaksätta leverpastej.
Fiskeriverket har ingen information som tyder på att skarpsillsbestånden i de svenska vattnen är hotade eller har minskat.