23948sdkhjf

Hallå…Uno Olsson, vd på Olssons Chark

Ni lanserar en ny serie charkprodukter som heter 1885 där ni tagit bort ett flertal olika E-ämnen, men ni behåller nitrit (E250) och C-vitamin (E-301). Använde man de ämnena på 1800-talet?

– Ja det gjorde man faktiskt men de hette inte E-tillsatser då. Om du kommer ihåg hur din mormor gjorde i trädgården när äpplena var mogna så minns du kanske att hon använde askobinsyra när hon skulle konservera. Det ämnet kallas i dag E-301 och är ett ämne som är baserat på c-vitamin. Sedan använder vi nitrit och det är egentligen salpeter och det användes också på 1800-talet. Det är bra för det dödar bakterier, ger fin färg och har en konserverande verkan. Vikingarna använde ämnet när de upptäckte Grönland och skulle konservera kött som de hade med sig på resan. Människan är en allätande varelse och vi producerar faktiskt nitrit i vårt eget tarmsystem för att vi ska kunna bryta ned kött. Ämnet finns i ett flertal grönsaker också, exempelvis i spenat. Nitrit har använts vid matlagning så lång tillbaka som kokkonsten har funnits. Varför heter serien 1885?– Då föddes Karl Justus Olsson som är en släkting i rakt nedstigande led och han startade charkuteri här i Göteborg och det blev upptakten till företaget som vi driver i dag.Varför används så hiskligt många E-ämnen i charkuteriprodukter?– Det handlar bara om business. Ju fler vattenbindande ämnen du har i en skinka desto mer pengar kan du tjäna. Så är det bara.Blir den nya skinkan dyrare?– Nej, den blir inte dyrare än andra motsvarande produkter på marknaden men de har fler E-ämnen i sig. Ska du lansera skinkan hos de stora kedjorna?– Ja, jag har kontaktat dem men det är tufft för oss medelstora företag i charkbranschen, särskilt när det gäller logistiken. De som är stora grossister har ett stort försprång. Jag har pratat med fyra kedjor men Coop har sagt nej, trots att jag vet att flera Coopbutiker i Göteborg vill ha produkten Men jag hoppas på Ica, Axfood och Bergendahls för de har inte sagt något ännu.Camilla Mysten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079