23948sdkhjf

Hallå…Kari Pettersson, potatisodlare i Östergötland och potatisambassadör

Ni har kartlagt potatisens smak. Varför har ni gjort det?

– Vi försöker komma med något som gör det intressant att äta bra mat som potatis. Vi är bra på att producera god potatis i Sverige men vad är en god potatis, frågade vi oss. Därför startade Richard Tellström, som doktorerat i matkultur på Linköpings universitet, och jag den här gruppen. Jag är ordförande och har blivit potatisambassadör på kuppen och de andra sex medlemmarna ska representera både krogar och skolmat, för där behandlas potatisen ofta illa. Det är vi som odlar potatis som står bakom projektet rent ekonomiskt. Vi som odlar potatis har ofta en uppförsbacke och det är inte alltid så roligt så därför gör vi det här.Hur gick testen till?– Jo, vi sju personer träffades under sju kvällar och då åt vi enbart kokt potatis. Vid första träffen hade vi inte så mycket att säga men vid den sista kunde vi säga hur mycket som helst om smaken. Vi kunde till exempel särskilja åtta olika odlares King Edward och det är inte dåligt tycker jag. Det är jordmånen som avgör smaken.Hur ska ni använda det ni kommit fram till?– Vi tycker att det ska stå på paketen hur potatisen smakar. Drömmen vore om det också stod: den här potatisen är odlad vid Göta kanal eller den här potatisen är odlad vid Svartåns strand. Det vore också roligt om man kunde se vilken bonde som odlat potatisen. Hur kan man beskriva smaken?– Man kan använda olika ord. Väldigt användbara ord är kastanj, frysärtor, konserverade ärtor och kronärtskocka, de beskriver sötma. Vill man däremot beskriva besk smak använder man helt enkelt ordet beska. Men man kan också använda paprika eller mandel.Kommer detta innebära att man säljer mer potatis i dagligvaruhandeln?– Vi hoppas det. Coop vill lyfta sin grönsaksavdelning men det är förstås roligare att arbeta med exotiska grönsaker än potatis. Men vi vill verka för att potatisen ska få större plats i disken och för att potatisen ska ligga i fina informativa förpackningar. Då tror jag att man säljer mer.Hur ska en riktigt god potatis smaka?– Den ska vara mjuk och gärna lite mjölig, utan att falla sönder för då smakar den mest. Den ska ha en smak av smör, frysärtor och mandel, det är riktigt fina ord det.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062