23948sdkhjf

Christina Möller: Matlagning har blivit folksport

Det är länge sedan vi började raljera kring krogarnas korslagda gräslöksstrån och pyttesmå finmatsportioner. I dag sprider sig irritationen över okunnig serveringspersonals pretentiösa presentationer av medioker krogmat.

Christina Möller, f d provkökschef, CoopDet hindrar inte att den verkligt avan­cerade och kompetenta kokkonsten är ett viktigt reservat för matnördar på båda sidor om spisen. Det är både kul och nödvändigt att det experimenteras med allehanda ätbara konstigheter, men själva maten är för ett fåtal. De flesta av oss efterfrågar i dag rejäl och god mat. Inga märkvärdigheter, men det ska vara gott! Matlagningsintresset har satt sina spår. Vi vill ha kompetent tillagad mat utan näsorna i vädret. Årets upplaga av Årets kock är ett tecken i tiden. Som vanligt spinner finalen skickligt kring ett tema som kopplar ihop maten med världen utanför krogen. Eko i högklackat, var temat i år – i kontrast till det foträta i gårdagens ekotrend. Plötsligt vinner en anrättning på siklöja, som är så lyckad att den betraktas som en ny klassiker. När åt någon siklöja senast? Det är i sanning ingen kioskvältare i fiskdisken. Håller vårt relativt unga matintresse på att landa? Det är mindre än 50 år sedan som matlagning blev en hobby och ett intresse. Sedan början på 1970-talet har vi passerat många trender och perioder. Inte bara finmatshysterin utan även rödvinsvänsterns grytnoja, crossover-raseriet, den etniska matens mysterier och så vidare. Nu vill vi ha skickligt lagad riktig mat på bra råvaror utan krusiduller. Det påminner mig om min företrädare Anna-Britt Agnsäter. Som nybliven chef för KF provkök åkte hon till USA för att komma hem med bland annat köttermometern och måttsatsen. Alla skulle kunna laga mat. Inte bara de som visste vad en kopp och en nypa innebar.Då handlade det också om behovet av kompetent lagad riktig mat för alla. Vi som arbetade på provköken var folkbildare och informerade på husmorsträffar och genom studiecirklar.I dag är utgångspunkterna annorlunda. Nu vill vi bli inspirerade och kunna njuta av maten, som gärna får vara närproducerad och ekologisk. Bekvämlighet är ett grundkrav. Provköken i sin gamla form finns inte längre. Den typen av folkbildning är inte aktuell. Men hur ser den nya tidens provkök ut? Vem inspirerar och tränar. Vem uppmuntrar och sprider kunskap?När mer och mer av själva matlagningen utförs av industrin är det just inspirationen som blir den avgörande för hur mycket mat vi kommer att laga. Att förfolkliga kocktävlingarna är med all säkerhet en strålande väg att locka till matlagning, som utan tvekan kan bli en folksport. Tänk er en heldagssändning från Årets kockfinalen med expertkommentarer på samma sätt som vanliga sportsändningar.Om provköken tidigare hade kunskap och upplysning som mål, måste efterföljarna koncentrera sig på inspiration och information – vi vill både njuta och veta. Här kan Årets kock spela en ännu större roll.Heja Årets kock!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063