23948sdkhjf

Tydlig märkning krävs för omega-3

Experter kräver bättre märkning av livsmedel med omega-3 och stöds av folkhälsominister Maria Larsson efter Svenska Dagbladets avslöjande om fusket.

I slutet av förra veckan kunde SvD berätta att många omega-3-produkter som säljs i livsmedelsbutiker inte innehåller de fettsyror som forskarna kopplar till bland annat hjärthälsa. Otydlig märkning gör att konsumenten får svårt att orientera sig.– Ofta anger man inte på etiketterna hur mycket varan innehåller av de väsentliga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, vilket nog oftast är ett tecken på att de inte finns med alls, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition, till tidningen.Folkhälsominister Maria Larsson (kd) säger att branschen borde ta ett större ansvar för att säkra konsumentupplysningen.– Det är viktigt att konsumenterna lätt kan orientera sig i affären och få kunskap om vad som är ett hälsosamt val.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125