23948sdkhjf

Livsmedelsverket kritiserar omega-3-reklam

Livsmedelsverket kritiserar företag som på felaktiga grunder hävdar att deras omega-3-produkter skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, skriver verket i ett pressmeddelande.

Vid intag av små mängder omega-3-fettsyror är det enbart de fettsyror som finns i fisk som ger en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Livsmedelsverket.– Genom att påstå att små mängder omega-3-fett från raps och linfrön minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilseleder företagen konsumenterna. De företag som ger ogrundade löften bör tänka om, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet. Enligt en ny EU-förordning om närings- och hälsopåståenden ska företag som vill använda påståenden om minskad sjukdomsrisk ansöka hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket skickar ansökan vidare till EU för behandling och beslut. – Ambitionen är att det ska bli tydligt för konsumenterna vilka näringsämnen eller andra ämnen som faktiskt kan leda till minskad sjukdomsrisk, säger Göran Anér, chefsjurist på Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094