Vid intag av små mängder omega-3-fettsyror är det enbart de fettsyror som finns i fisk som ger en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Livsmedelsverket.– Genom att påstå att små mängder omega-3-fett från raps och linfrön minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilseleder företagen konsumenterna. De företag som ger ogrundade löften bör tänka om, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet. Enligt en ny EU-förordning om närings- och hälsopåståenden ska företag som vill använda påståenden om minskad sjukdomsrisk ansöka hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket skickar ansökan vidare till EU för behandling och beslut. – Ambitionen är att det ska bli tydligt för konsumenterna vilka näringsämnen eller andra ämnen som faktiskt kan leda till minskad sjukdomsrisk, säger Göran Anér, chefsjurist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket kritiserar omega-3-reklam
Livsmedelsverket kritiserar företag som på felaktiga grunder hävdar att deras omega-3-produkter skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, skriver verket i ett pressmeddelande.