23948sdkhjf

Hallå…Bengt Eriksson, verksamhetsansvarig på Adelsö ägg

Det är snart påsk och folk vill köpa ägg. Räcker de ekologiska äggen till i år?

– Nej, det är så att kunderna inte får beställa de volymer som de vill ha. Äggen räcker helt enkelt inte till. Varför är det så?– Det skedde en stor omställning under förra året så producenterna har inte hunnit med att producera de mängder som konsumenterna vill ha. Det tar tid att ställa om anläggningarna till ekologisk produktion. Först måste producenterna få igång nya anläggningar och få dem godkända och sedan måste de också beställa hem unghöns som kan producera ekologiska ägg. När kan det vara klart?– Vi räknar med att uppnå balans mellan det som produceras och efterfrågan framåt sommaren någon gång, då ska det vara klart. Hela kedjan tar tid innan den är igång.Hur mycket ägg säljer ni till påsk?– I påskveckan säljer vi totalt 20 ton ägg och av dem så är det cirka sju procent som är ekologiska ägg.Säljer ni mycket bruna ägg?– Nej av alla ägg som säljs så är det 98 procent som är vita så vi säljer väldigt lite bruna ägg.Kan du beskriva ett drömägg?– För mig så är det inte så stor skillnad i smaken på olika ägg för de smakar i stort sett likadant. Men när det gäller själva tillagningen så tycker jag att det är viktigt att gulan är lagom krämig för det är först då som man får fram den rätta smaken. Sedan är det trevligt om gulan är lite gulare än normalt. Själv köper jag bara ägg som är berikade med Omega 3 och det är för att mina barn inte vill ha fisk och då får de i sig rätt fett den vägen istället.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092