23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Svensk kost nyttig som medelhavsmat

En studie, som ska bekräfta att svenska råvaror är lika bra för hjärtat som medelhavsmat, har inletts i Bollnäs.

Försökspersoner har under sex veckor fått äta kost som innehåller mycket korn, havre och rapsolja och sedan ska effekterna studeras. Målet är att se om en modern, fettsnål, nordisk



husmanskost rik på fullkorn, kostfiber och hälsosamt fett kan sänka



kolesterolvärdena och vara lika bra för hjärtat som den traditionella



medelhavskosten är. – Vi har ju sunda livsmedel. Jag tycker



inte att vi har accepterat och framhävt det på det sätt som vi skulle



kunna göra, utan piffar man upp det här och plockar man fram de här



goda näringsegenskaperna i våra nordiska basvaror är det min min tro att vi kommer att se effekt på de här markörerna



för hjärthälsa, säger Viola Adamsson, som ansvarar för nutritionsfrågor hos Lantmännen, till Ekot.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.125