23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Fusk med fryst fisk

Företag som levererar fisk dubbelfryser den eller pumpar den full med vatten för att öka vikten visar ett test som gjorts av Göteborgs-Posten.

Fjorton förpackningar frysta fiskfiléer av olika märken tinades helt och



hållet. Filéerna vägdes före och efter tiningen. I åtta fall minskade



filéernas vikt med mer än 16 procent — som allra mest med 30 procent.Vid dubbelfrysning, som är fullt tillåtet, försämras inte kvaliteten men köttet blir gummiaktigt. Fisk från Kina är nästan alltid dubbelfryst. Men däremot måste polyfosfater som har E-nummer 450-452 alltid deklareras, om de har pumpats in för att öka vikten.– Producenterna är skyldiga att märka den frysta fisken om den har



behandlats på ett sätt som mätbart påverkar kvaliteten, till exempel



genom frysning eller tining. Om jag vore producent skulle jag framhålla



att min fisk var enkelfryst, som ett slags positiv märkning, säger



Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.079