23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Brun mat kan ge sjukdomar

Brunfärgade livsmedel som messmör, mörka läskedrycker och kinesisk soja kan öka risken för kroniska sjukdomar, varnar läkare.

Larmet



handlar om livsmedel som innehåller så kallade AGE-föreningar. Dessa



bildas när mat hettas upp, och förekommer i höga halter i söt, brun mat, skriver Upsala Nya Tidning. AGE-föreningarna



har varit kända länge, och har inte ansetts vara farliga i mindre



mängder. – Dessa restprodukter



är svåra att bryta ned för kroppen. De samlas i vävnader och leder till



att vävnaden kan försvagas. Elasticiteten i musklerna minskar, senor



försvagas, säger Gerhard Wikström, överläkare i kardiologi vid



Akademiska sjukhuset i Uppsala till UNT. Sjukdomar som anses ha samband med förhöjda värden av AGE är bland andra alzheimers, diabetes och parkinsons.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094