23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Delade meningar om köttpåslag

Jorbruksverket har gjort en studie av vart de pengar tar vägen som svenska konsumenter betalar för kött. Den visar att de inte går till svenska jordbrukare. Men meningarna är delade om var pengarna hamnar.

Åke Rutegård chef för Kött- och charkföretagen anser att det är detaljhandeln som lägger beslag på pengarna.– Man har ju ett procentpåslag på produkten när man



köper in den från våra medlemsföretag, alltså slakterier och



köttföretag. Och sen lägger man säkert på lite extra utöver det, och



utnyttjar väldigt skickligt efterfrågan från de svenska konsumenterna



på det svenska köttet, som konsumenterna känner väldigt stort



förtroende för, säger Åke Rutegård till Ekot.Men det vill inte Thomas Svaton, som är chef på Svensk



Dagligvaruhandel, gå med på:– Det där är ett



väldigt spekulativt påstående från dem. Det finns ju ett par led mellan



bonden och konsumenten, dels har vi förädlingsindustrin som



bönderna själva äger. Och där vet vi att de har dragits med



ineffektivitet och höga kostnader i många år. Så väldigt mycket pengar



kan gå åt i de här första leden, som kommer efter det att bonden har



sålt grisen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.127