23948sdkhjf

Delade meningar om köttpåslag

Jorbruksverket har gjort en studie av vart de pengar tar vägen som svenska konsumenter betalar för kött. Den visar att de inte går till svenska jordbrukare. Men meningarna är delade om var pengarna hamnar.

Åke Rutegård chef för Kött- och charkföretagen anser att det är detaljhandeln som lägger beslag på pengarna.– Man har ju ett procentpåslag på produkten när man

köper in den från våra medlemsföretag, alltså slakterier och

köttföretag. Och sen lägger man säkert på lite extra utöver det, och

utnyttjar väldigt skickligt efterfrågan från de svenska konsumenterna

på det svenska köttet, som konsumenterna känner väldigt stort

förtroende för, säger Åke Rutegård till Ekot.Men det vill inte Thomas Svaton, som är chef på Svensk

Dagligvaruhandel, gå med på:– Det där är ett

väldigt spekulativt påstående från dem. Det finns ju ett par led mellan

bonden och konsumenten, dels har vi förädlingsindustrin som

bönderna själva äger. Och där vet vi att de har dragits med

ineffektivitet och höga kostnader i många år. Så väldigt mycket pengar

kan gå åt i de här första leden, som kommer efter det att bonden har

sålt grisen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094