Delade meningar om köttpåslag
Jorbruksverket har gjort en studie av vart de pengar tar vägen som svenska konsumenter betalar för kött. Den visar att de inte går till svenska jordbrukare. Men meningarna är delade om var pengarna hamnar.
Åke Rutegård chef för Kött- och charkföretagen anser att det är detaljhandeln som lägger beslag på pengarna.– Man har ju ett procentpåslag på produkten när man
köttföretag. Och sen lägger man säkert på lite extra utöver det, och
utnyttjar väldigt skickligt efterfrågan från de svenska konsumenterna
på det svenska köttet, som konsumenterna känner väldigt stort
förtroende för, säger Åke Rutegård till Ekot.Men det vill inte Thomas Svaton, som är chef på Svensk
Dagligvaruhandel, gå med på:– Det där är ett
väldigt spekulativt påstående från dem. Det finns ju ett par led mellan
bonden och konsumenten, dels har vi förädlingsindustrin som
bönderna själva äger. Och där vet vi att de har dragits med
ineffektivitet och höga kostnader i många år. Så väldigt mycket pengar
kan gå åt i de här första leden, som kommer efter det att bonden har
sålt grisen.