Doktor som vil ha nya recept på sill
– För då hade jag kunnat äta både bättre och billigare de åren. Fast som så många andra förstördes mitt intryck av sill av det som serverades i skolmatsalarna.Men i förra veckan blev hon alltså doktor vid Chalmers tekniska högskola på en avhandling om sillens hälsoeffekter. Och de är betydande – både för möss och människor.Möss och människor– Vi gjorde fyra studier, tre på människor och en på råttor. Resultaten visar att sillen höjer halten av det goda kolesterolet, HDL. Det har stor betydelse när det gäller att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.Effekterna är tidigare kända när det gäller andra feta kallvattensfiskar, som lax och makrill. Det är fettsyran Omega 3 som höjer HDL. Studien av sillen visar också på förekomst av antioxidanter, som också är viktiga för hälsan. Vidare finns vitaminerna B12, D och selen.Att råttor användes vid ett försök beror på att forskarna ville mäta effekten av sillolja. Lukten och smaken gör den omöjlig att i rå form ge till människor.Sillen har alltså samma goda egenskaper som exempelvis lax, men fördelen är att den är betydligt billigare och tillgången är god. Den är alltså bra både ur ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. En hel del sill plockas ändå upp ur haven, men den blir till stor del mjöl som foder till fiskodlingar. Genom att äta mer sill direkt skulle vi slippa en energikrävande omväg.Fler rätterHur kan då forskningsrönen användas praktiskt?– Min förhoppning är att livsmedelsindustrin ska kunna ta fram nya måltider med sill. Det går att göra mycket mer än bara de gamla inlagda varianterna och flundran med potatismos.Har du några egna favoriter?– Inför undersökningen, då försökspersoner fick äta sill fem dagar i veckan i flera veckor i sträck, tog vi tillsammans med kocken Leif Mannerström fram nya varianter, bland annat en med kokosmjölk, röd curry och äpplen. Det var riktigt gott. Och vad står på bordet till midsommar?– Givetvis senapssill. Det går inte att vara utan den här helgen.Lars ThulinMÖTETHelen LindqvistAktuell: doktorerat på sillens hälsoeffekterÅlder: 31Bakgrund i korthet: civilingenjör med inriktning på livsmedelsteknik, arbete i läkemedelsindustrinBor: parhus i Billdal i södra GöteborgFamilj: makeHobby: trädgård, segling, snorklingFavoritmat: fiskVill äta middag med: Astrid Lindgren, ”en så stor del av så många svenskars barndom”