23948sdkhjf

Britt-Marie Stegs: Rosa bättre än Carmencita

Är det verkligen sant att kossorna förstör miljön så till den milda grad att vi borde sluta äta kött? Många hävdar det och menar att köttproduktion påskyndar växthuseffekten och tar jordbruksmark i anspråk som i stället borde användas till etanol eller spannmål för världens svältande befolkning.

Britt-Marie Stegs,grundare avköttkonceptetHälsingestintanVi människor behöver protein. I hundratusentals år har vi fått i oss det via kött och fisk. Vad är annars alternativet för oss? Sojabönor från andra sidan jorden? Nej, vi kan lugnt fortsätta äta kött, men vi bör göra medvetna val – såväl på gården som i butiken – för att vara så miljöeffektiva som möjligt. Det är dags för en funderare vad som gagnar miljön ur ett större perspektiv. Jag menar att vi borde maximera vår nötköttsproduktion och även exportera kött till närliggande länder. Då kan deras bördigare jordar i större utsträckning användas för produktion av spannmål, majs eller biobränsle och här hemma hålls markerna öppna på ytor som annars bara skulle växa igen. I Sverige har vi outnyttjade hagmarker och beten som inte alls lämpar sig för annat än just köttproduktion. Det rör sig om hagar och ängar med stockar och stenar, fulla av ängsblommor och nyttigt gräs för betande djur. Där göre sig icke stora traktorer besvär för de kommer inte fram med sina plogar och såmaskiner. Dessa ytor kan genom frigående, betande köttdjur producera hundratusentals boskap och ge oss livsviktigt närproducerat protein. Uppfödning med bete och gräs som djurens huvudsakliga föda har dessutom många fördelar då djuren får röra sig fritt och leva ut sitt naturliga beteende. Varje år skövlas skogar i Sydamerika på enorma ytor för att sedan odlas upp till beten för nötkreatur. I andra områden där det redan av naturen är bördigt föder man upp miljoner köttdjur som sedan slaktas, styckas och transporteras över halva jorden för att väl i Sverige och övriga Europa marknadsföras som naturligt och miljövänligt. Detta är inte vettigt och vi slår verkligen ett slag för miljön om vi minskar ned på kött som är producerat på det sättet. Svenska kossan Rosa uppfödd på svenskt gräs är för en svensk konsument ett betydligt bättre alternativ ur miljösynpunkt än sydamerikanska Carmencita.Men även våra svenska bönder måste anpassa sig efter de nya krav som ställs sett ur klimathänseende. Djuren bör födas upp på så mycket beten och gräs som möjligt. Ur kvalitetssynpunkt är det bara till fördel. Om nötkreaturen får växa i någorlunda lugn takt får man marmorerat kött med höga omega 3-värden på köpet. I slutfasen behövs protein som tillskott och här är det viktigt att välja närodlat för miljöns skull. Bort med soja från Sydamerika och in med svenska ärtor eller liknande proteinkällor. Det är hemläxan som de svenska köttuppfödarna har att ta till sig om de vill vara med i leken i framtiden.Väl ute i butiksdisken finns bara ett självklart val –gärna kött, men uppfött i Sverige på svenskt gräs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063