Hallå…Mikael Jacobsson, vd på Witterstrands
– Dels har vi lyckats effektivisera processen, främst genom smartare råvaruinköp, men sedan har vi också börjat exportera till England vilket innebär att vi får upp våra volymer. Det gör att vi kan sänka priserna. Vår ambition är att sänka generellt, framöver.Planerar ni fler sänkningar?– Nej, inte för närvarande men vi hoppas kunna fortsätta sänkningarna längre fram för vi tycker att priserna på kyld färdigmat är för höga.Vad ska en enportions färdigrätt kosta för att det ska vara rimligt?– Den bör ligga runt 40 kronor och möjligen upp till 45 kronor, men inte mer för då hamnar den i ett annat segment. Den kylda färdigmaten ligger väldigt högt jämfört med den frysta och vi har tittat på marknaden och jämfört.Varför är den så dyr?– Jag tror att det hänger ihop med att man inte har hittat rationella sätt för produktion. Många aktörer är helt nya och de använder sin egen logistik och har inget bra sätt att utnyttja kedjornas egen logistik och det får kunden betala i slutänden. Det är dyrt.Vad sänker ni mest?– I grova drag så skiljer det inte så mycket mellan våra produkter utan vi gör en generell sänkning över hela linjen på fem procent.Camilla Myrsten