På jakt efter nya odlarkrafter
– Vi får en stor skörd i år, runt sju miljoner kilo äpplen. Eftersom det har varit varmt nu på slutet blir de stora och söta, säger han.Så mycket som en fjärdedel av skörden är dock skadad. Sommarens åskväder med hagel har drabbat framför allt Österlen. De små, kalla, vita kornen gör äpplena fläckiga och omöjliga att sälja som klass 1-frukt. En del måste slängas, annan frukt kan användas i industrin eller som klass 2-frukt.– Det är ett helsike för de drabbade. Plockningen blir dyrare eftersom man måste gallerplocka. Och man blir inte rik på att sälja till industrin, säger Lars-Olof Börjesson.Klimatförändring plus och minusMeteorologer anser att hagelbyar blir vanligare med framtida klimatförändringar. Svenska odlare tvingas då skydda sin frukt på samma kostsamma vis som odlare i exempelvis Italien, med särskilda nät. Samtidigt vore ett varmare klimat gynnsamt.– Vi ligger ju på den nordligare gränsen för att odla äpple.För flera år sedan hävdade du att handlarna tog in för dålig svensk frukt – sopvaror. Hur sköter de sig nu?– Mycket bättre. Förut jobbade man mycket med att hålla samma pris på alla sorters äpplen. Vi kan inte producera lika billigt som importerade, så man tog in sämre frukt i stället. Det har svängt om. I dag är kvalitetskontrollen hård.Förra året var ett riktigt genombrott för oss, mycket beroende på klimatdebatten och fokus på närodlat. Hur ser framtiden ut för svenska äpplen?– Vi måste hitta tio, tjugo nya, unga krafter som vill satsa på en framtid som fruktodlare. Vår odlarstam är alldeles för gammal. Lönsamheten har blivit bättre, så vi kanske lyckas.Vilket är ditt favoritäpple?– Aroma, den vanliga gulröda varianten, aromrik som namnet. Charlotta ErikssonMÖTETLars-Olof BörjessonAktuell: som vd för Äppelriket, där man tar emot årets skördÅlder: 58 år den 21 septemberBakgrund i korthet: fd Icahandlare som hamnade på ÄppelriketBor: i villa i ÅhusFamilj: sambo och två söner från ett tidigare äktenskapHobby: Huset och att titta på när sonen spelar ishockeyFavoritmat: en god köttbit eller grytaVill äta middag med: Nelson Mandela ”den ödmjukhet han har visat är ju helt enorm”