23948sdkhjf

Hallå…Birgitta Jacobsson, pressansvarig för mässan Bok & Bibliotek

På torsdag den 25e september öppnar mässan Bok & Bibliotek i Göteborg, hur ser det ut på kokboksfronten?

– Ja, det är en stor del av mässan och vi har inrett ett center som vi kallar för Mat och Trädgård och där presenterar vi kokböcker och trädgårdsböcker. Matdelen där fyller 10 år den här mässan och det firar vi med en massa aktiviteter i montern. En aktivitet är vår kockteater där kända kockar presenterar böcker samtidigt som de lagar mat.Presenterar ni några nya storsäljare i år?– Ja, Marcus Samuelsson kommer med en bok som heter Africa on my mind. Han har ju en restaurang i New York och i sin nya bok låter han afrikansk mat möta våra svenska traditioner, den tror jag starkt på. Sedan kommer Leif Mannerström som finns här i Göteborg med sin nya bok om skaldjur. Sedan får vi se Camilla Läckbergs bok om mat från Fjällbacka också. Det blir tre stora presentationer. Men sedan kommer också Erik Lallerstedt med sin bok om hur man gör ett lyckat julbord.Hur många kokböcker mäktar vi med i Sverige under ett år?– Ja du det blir många och totalt ger vi ut cirka trehundra kokböcker per år i Sverige och det motsvarar nästan en kokbok per dag. Slutsatsen vi kan dra är att det finns ett stort behov av kokböcker. Vad beror det på?– Det beror nog på att våra svenska mattraditioner möter utländska influenser och det gör oss intresserade av böcker där detta beskrivs. Förr skulle allt stå färdigt på middagsbordet när det kom gäster men i dag träffas man för att laga mat tillsammans och då behövs det kokböcker.Tror du på en kulmen när det gäller kokbokstrenden?– Det kan hända att det kommer en sådan men än så länge har vi en ganska stor utgivning.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079