– Jag antar att samtidigt som vi behåller våra gamla svenska ostvanor med ost på smörgås så kommer det in andra länders ostkulturer. Ett exempel är fetaosten som vi äter mycket mer av och den adderas till våra vanor. Det kommer också in andra utländska ostar och då blir totalen högre.Hur äter vi vår ost?– Vi gör inte som i Frankrike där man tar sin ost till måltiden utan vi lägger den på mackan. Många undrar varför vi har osthyvel i Sverige och det är för att våra ostar har en konsistens som gör att de passar att hyvlas. De är varken hårda eller mjuka. Vilken sort äter vi mest av i Sverige?– Det är hushållsosten och det är för att den köps av så många familjer med barn. Jag har talat med flera personer som gärna skulle ta en starkare ost men de köper hushållsosten för att slippa konflikt med barnen.Vilken ost ligger på andra plats?– Det är flera stycken men jag kan ta Prästost och Herrgård som exempel. Gouda ligger också högt.Camilla Myrsten
Joakim Larsson verksamhetsansvarig på Ostfrämjandet
Det svenska ostätandet ökar, varför det?