23948sdkhjf

Skinka fri från oroande tillsatser

Delikatessföretaget Ridderheims introducerar nu en skinka där alla tillsatser utom koksalt tagits bort. Därmed har man skapat en produkt som man kallar  e-nummerfri.

Debatten om tillsatser i maten tog ordentlig fart med Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken. Sedan dess har diskussionen något förenklat kommit att handla om e-nummer, vilka i folkmun blivit ett samlingsbegrepp för farliga och onödiga tillsatser.– Många konsumenter är oroliga för tillsatser och vi ville därför skapa en produkt som var fri från tillsatser som hade ett e-nummer, berättar Mikael Lith, kategoriansvarig för produktområdet ”Lilla Saluhallen” på Ridderheims.Efter mycket arbete finns nu produkterna Fjällskinka i en rökt och i en kokt variant där enda tillsatsen är koksalt.Men uppgiften var inte lätt. En del tillsatser finns i recept av slentrian och att ta bort dem har inte haft något större effekt på den färdiga produkten. Men ämnet natriumnitrit, E250, håller skinkan röd och är också ett konserveringsmedel som skyddar mot bakterier.– Därför kräver det extrem hygien och mycket stor noggrannhet med tider i tillagningsprocessen för att få fram en bra och hållbar produkt utan denna tillsats, förklarar Mikael Lith.Nitrit är ett salt som binder vatten vilket innebär att den nya nitritfria produkten också blir lättare vilket påverkar priset.– Den nya fjällskinkan är 10 - 15 procent dyrare än motsvarande produkt med tillsatser. Vi tycker att den är värt det.Mikael Lith hävdar att man också klarar en aptitlig färg på skinkan utan E 250.– Däremot kan den upplevas som lite flammig direkt när man tar den ur förpackningen. Men då syret kommer till försvinner det intrycket.Ridderheims har ambitionen att gå vidare med att ta bort tillsatser ur flera produkter. Men Fjällskinkan är faktiskt inte den första utan tillsatser med e-nummer. För ett år sedan presenterade man köttbullar och pannbiffar som producerats på samma sätt.– Fast då hade vi inte samma debatt så vi fick ingen större uppmärksamhet runt den lanseringen, säger Mikael Lith.Lars Thulin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093