En grossist i genuina godsaker
Robert Sundberg, som driver butiken, har bott i Milano under flera år och förklarar att han älskar mat och är kung hemma i sitt eget kök.– Min fru får inte ens närma sig spisen där är det jag som sköter allt, säger han och skrattar. Livligt gestikulerande beskriver han de italienska smakernas många dimensioner. Han berättar om hur han leker tv-programmet Solens mat, när han åker runt till olika tillverkare för att hitta rätt leverantör. Det ska vara gamla, fina produkter som tillverkats på samma ställe i flera generationer. Senaste fyndet är en pasta som ska koka i 22 minuter och som han beskriver som Italiens bästa. Njuta av dagenDet han gillar mest hos italienarna är konsten att stanna upp och att njuta av varje stund på dagen. Under åren i Milano lärde han sig att stressa mindre fast tempot var högre. Det har han haft nytta av när eurokursen stigit som värst. Affärsidén bygger på att hitta varor och sälja dem utan mellanhänder, till bra pris. Nästa steg blir att leverera delikatesser och skaldjur direkt till dörren.Åker du dit ofta?– Ja, ungefär varannan månad. Men jag och min kompanjon åker rätt ofta till Frankrike eller Schweiz också.Du kallar dig grossist, men säljer till konsument?– Vissa av mina kunder har själva butiker och nu försöker jag komma in hos kedjorna. Vi säljer redan till Ica och Sabis. Axfood får bli nästa steg.Talar du italienska?– Jag förstår bra, men jag talar som en indianhövding. Du vet; jag köpa, du sälja, bra pris.Camilla MyrstenMÖTETRobert SundbergAktuell: vd för DelikatessgrossistenBakgrund: entreprenör som kom på gratis vykortsställ på krogÅlder: 46Bor: Gärdet i StockholmFamilj: fru och en sonÄlsklingsmat: japanskt, italienskt, svensk husmanskost och skaldjurVill äta middag med: Silvio Berlusconi