Christina Möller: Gör svenska sommarmaten till en attraktion!
Christina Möller, f d provkökschef,Coop.Ett verkligt tecken på att färdigmaten breder ut sig. Vi klipper oftare upp förpackningar än vi skivar och hackar. Nu till sommaren är det högsäsong för det lätta och lata köket. Visst låter det härligt, men jag tycker att det är bedrägligt. Jag fick just ett flygblad från en av de stora kedjorna. Det är samtidigt en av de första dagarna när temperaturen närmar sig 30 grader. Jag borde lockas att servera något lättsamt.Men det som erbjuds är så tråkigt. Grillterrorn breder ut sig. Vi ska köpa färdiga såser, färdig potatissallad och färdigkryddad flinta. Fram med saxen. Plötsligt faller mina ögon på ett av dessa grillerbjudanden – Möllers grillbricka! Är det något jag inte vill bli förknippad med så är det just detta – en grillbricka.Det finns tre bedrägliga myter kring sommarmaten. Myter som gör att den lätta och lata maten inte blir det vi drömmer om. En är att det är så lätt att grilla. Grillmyset är inte bara en myt, det är ett bedrägeri. Det är svårt att grilla. Glöden är oberäknelig, köttet blir sällan perfekt, den som grillar är bunden vid denna osiga anordning och väl på tallriken så kallnar köttet fortare än kvickt. Jag grillar aldrig.Den andra myten är att sommarmaten ska vara lättjefull. Vi ska göra det ännu lättare för oss i köket, nu när vi har semester. Det borde vara tvärtom. Nu har vi tid att ägna oss åt matlagning. Nu finns det tid att prova och laga från grunden. Dessutom är det nu vi har tid att umgås. Att laga mat till många är visserligen trevligt, men inte alltid så lättjefullt.Och så har vi denna ambition att ständigt äta ute. Det är den tredje myten. Hur många gånger är det sådant väder att det verkligen är skönt att sitta i fria luften. Om det inte är för kallt, så är det för mycket mygg eller i bästa fall för varmt. För att inte prata om alla dessa picknickar som inte blir som man tänkt sig. Fuktigt i gräset, vingliga papptallrikar och ljummet dunkvin. Nej, jag äter helst på verandan under kontrollerade former där maten kommer till sin rätt, men med naturen inpå knutarna.För mig handlar maten om råvaror och smaker. Det är sommarmat som jag bara lagar när vi är på landet. Sommarfiskar som abborre, makrill och strömming. Sommarkål i alla möjliga former – små kåldolmar med lingon och färskpotatis, kokt färsk eller i den skotska soppan hotch-potch. Och alla primörer i sallader och som tillbehör till kyckling och lamm. Kryddade med svenska smaker som dill, senap, honung, pepparrot och det sötsyrliga i till exempel ett riktigt gott dillkött.Nu verkar det bli ett år då många väljer att semestra i Sverige. När vi åker utomlands är maten en av de stora attraktionerna. Låt den bli det i sommar också. Låt den svenska semestermaten blomma ut. Använd inte bara saxen. Låt den ta lite tid. Gör den till en attraktion. Men det kräver att butikerna ger oss chansen. Med Möllers grillbricka kommer vi inte långt. Flygbladen ger oss inte något större hopp om den attraktiva sommarmaten. De serverar mest genvägar. Jag skulle vilja uppmana alla sommarambitiösa butiker att utmana sina kunder. Ge oss chansen till en riktigt häftig matsommar.Laga mer, grilla mindre och ta inga genvägar. Då blir Sverigesemestern ett matminne som mäter sig med vilket Medelhavsland som helst!