23948sdkhjf

Mycket höga halter gifter i turkisk paprika

Ett mindre parti gröna paprikor fån Turkiet har stoppats  av Livsmedelsverket. Orsaken är att höga halter av  bekämpningsmedlet oxamyl har påträffats i grönsakerna.

Halterna var mycket höga - 75 gånger över gränsvärdet. Partiet är på 320 kilo och kom till leverantören Ersöz Gida Tic ve Tasimacilik Ltd den 8 juni. Paprikor får detta parti har sålts i butiker i Stockholmsområdet. – Vi ser mycket allvarligt på de höga halterna av bekämpningsmedlet i dem. Har man gröna paprikor från Turkiet hemma som man köpt i Stockholmsområdet mellan den 11 juni och 2 juli bör man inte äta dem, säger enhetschef Arne Andersson, i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.Om man äter paprika från detta parti kan man inte utesluta hälsoeffekter. Symptomen på förgiftning är övergående och kan innefatta ökad salivavsöndring, illamående, magsmärtor och muskelryckningar, skriver verket.Ingripandet från Livsmedelsverket innebär att efterkommande partier från samma lista inte får säljas. Mer om detta på verkets ”Svarta Lista, som du hittar en länk till i rutan här till höger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073