Anna Ottosson: Hottast är att äta grönt och klimatsmart
Anna Ottosson, vice ordförande,Dietisternas riksförbund.Finköken i Paris har efter år av grönsaksvägran lyft fram grönsakerna i finrummet. Det ska vara ekologiskt och säsongens grönsaker. Restauranger i Frankrike söker personliga relationer med grönsaksleverantörer och jordmån och klimatförhållanden har blivit parametrar som även gäller för morötter och lök – inte bara vin. I Skandinavien har vi bland annat danska Noma, rankad som tredje bästa krogen i världen, och svenska Oaxen Skärgårdskrog som under flera år har använt lokala och kanske bortglömda råvaror från vår nordiska natur. Grönsaker blir allt trendigare. Primörerna behandlas som rockstjärnor. Färskpotatis för 1 000 kronor kilot. Vilken stjärnrestaurang kan erbjuda de första potatisarna? Sparris odlad på Österlen med parmesan och pinjenötter. Och huvudrollen har sparrisen. Den ska vara lite böjd, sparrisen alltså, då vet man att den kommer från Sverige, det är klimatet som gör att den beter sig så. Och visst, kan man betala 300 kronor för en bit kött till lördagsbjudningen så kan man väl i alla fall betala en tredjedel för ett knippe primörer. Matmagasin, bloggar och matsajter. Grönsaker är trendigt och samtidigt genuint. Eller som jag skulle vilja uttrycka saken: det genuina har blivit trendigt. Jag var på en utställning i Helsingborg under sommaren. Det är tio stjärnkockar som tillsammans med trädgårdsmästaren på Fredriksdal odlar utvalda köksträdgärdsväxter som i slutet av sommaren lagas till av respektive kock. Man vill lyfta fram ekologisk odling, kulturhistoriska grönsaker och genuin kokkonst. Ett tecken i tiden. Och det är ett tydligt tecken även bland vanligt folk att grönsakerna inte bara är det där nödvändiga som gör tallriken lite mer färgglad. Grönsaksavdelningarna blir allt större och utbudet mer omfattande. En kompis sade nyligen ”man kan använda exempelvis några få bitar bacon eller pancetta bara som smakförstärkare i maträtten. Om det nu är smaken man är ute efter. För det är ju grönsakerna man vill åt och dessutom ger det ett bättre samvete”. Matsmart kompis, tycker jag. Jag skulle vilja räkna upp några anledningar till varför vi befinner oss där vi är.1. Många söker det genuina och det äkta. Det ska vara naket! Rena livsmedel och inga tillsatser. Tack Mats-Eric Nilsson (som bland annat skrivit boken Äkta vara – guiden till oförfalskad mat, reds anm)!2. Hemmagjort och smaker från förr har fått ett uppsving. 3. I vår strävan att bli vänligare mot vår natur är det fler som försöker slänga mindre livsmedel och vi lägger mer grönsaker och mindre kött på tallriken.4. Billiga råvaror som morötter, betor, rotselleri och andra grönsaker som finns i Skandinavien ligger rätt i dessa tider av nedskärningar och ökande arbetslöshet.Grönsaker är alltså både det nya svarta i exklusiva sammanhang, men också något som alla kan köpa och använda i sin vardag. Det är också hälsosamt och klimatvänligt. Ingen dålig kombination!Nu sker inte gröna vågen genom utflyttning på landet, som på 1970-talet, utan vi sitter kvar i storstäderna men njuter desto mer av det gröna på tallriken. Mat är precis som att bära rätt handväska, lyssna på rätt musik eller ha det coolaste senaste i modeväg – viktigt för människors image. Det allra hottaste just nu är att äta grönt och klimatsmart. För dig själv och för att rädda vår planet. Att äta grönt – är helt enkelt det ”nya svarta”.