Osten bytte hockeyn mot kött
Där är han bas över Stockholms butikskött, som tecknat avtal att ensamt stycka och paketera Kravkött till Axfoods centrallager.– Man måste vara tuff mentalt när man har 15 000 åskådare som hatar en, säger Thomas Östlund och minns de fem åren i schweiziska Fribourg. I grannlokalen sitter den gamla Djurgårdsmålvakten Petter Rönnquist, som arbetar med fisk och skaldjur på Fiskgrossisterna.– Vi är båda målvakter på elitnivå som omskolat oss till dagligvarubranschen, säger Thomas Östlund.Det var inte förutbestämt att han skulle ta över pappans köttföretag som grundades 1979 som Lammgrossisten. Men när Thomas Östlund 2002 lade av med hockeyn tillbringade han ”ett år på golvet för att se om det var något som passade”, som han säger.– Jag är utbildad försäkringsmäklare, men kände under det där året att det fanns massor att utveckla i företaget. Både marknadsföring och försäljning är eftersatta områden för många här på Slakthusområdet och där har jag ägnat mycket kraft.Stockholms butikskött har 45 anställda och omsatte i fjol 185 miljoner kronor, varav tio procent kom från Kravkött. Vinsten 2008 uppgick till 5,7 miljoner kronor. Budgeten för i år ligger på 250 miljoner kronor och andelen Kravkött som hanteras blir troligen upp mot 20 procent.Vad har ni för fokus i företaget?– Kvalitet, lokalproduktion, lokala koncept, Kravcertifiering och Svenskt sigill. Från att enbart ha sysslat med lamm har vi breddat oss till nöt, gris och kalv.Är det stororder som ökar eller får ni fler småkunder?– Det är både och. Vår största kund är Servera, men vi märker att de mindre kundernas beställningar blir större. Vi kan ta fram koncept som passar alla. Vilket kött väljer du helst till middag?– En hängmörad biff med fettkappan kvar. Men en riktigt fin entrecote går också bra.Kajsa SöderbergMÖTET Thomas ÖstlundAktuell: vd för Stockholms butikskött, som tecknat avtal för Kravkött till Axfoods centrallagerÅlder: 43Bakgrund: ishockeymålvakt i AIK, Djurgården och FribourgFamilj: fru och två barnBor: Svinninge Nantes mellan Vaxholm och ÅkersbergaFritid: vara med familjen, barnens intressenVill äta middag med: Ingvar Kamprad