23948sdkhjf

Anne-Marie Dahlén: Mjölken är som din mamma

Att köpa en liter mjölk kan vara en vardagsrutin bland alla andra. Men det beslut du tar vid mejeridisken betyder väldigt mycket för väldigt många människor – och för hur Sverige ska se ut.

Anne-Marie Dahlén,vd,Svensk MjölkKanske känns det som ett nödvändigt ont att den där mjölklitern måste finnas på plats. Annars skriker tonårssonen högt när han på morgonen inte hittar något mjölkpaket i kylen. Eller kaffet får drickas svart.De flesta av oss har en relation till mjölk. Som ni vet så ifrågasätts även vardagsnära och täta relationer ibland. Framförallt engagerar de. Precis så är det med mjölken. I dagsläget är det ekonomiska läget mycket pressat för landets mjölkbönder. Många tar i dag inte ut någon lön och kämpar för att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. Allt fler mjölkföretagare lägger ned sin verksamhet. Främst handlar det om mindre gårdar. De mjölkgårdar som blir kvar blir större, vilket leder till att mängden producerad mjölk inte minskar i särskilt stor omfattning. Det är tur eftersom mjölken efterfrågas. Mjölkfrämjandet genomförde under våren en undersökning bland landets kostchefer som verkligen visar på engagemanget för mjölken. En majoritet av kostcheferna i undersökningen – 85 procent – säger att de kommer att kämpa för att få behålla mjölken även om kostverksamheten i övrigt drabbas av nedskärningar. Detta engagemang visar att mjölken verkligen är en produkt som många brinner för. Och just för att den engagerar, är det lätt att fördomar skapas. ”Är det verkligen nyttigt att dricka mjölk för vuxna människor?”. Absolut. Mjölken är så nyttig att Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på fem deciliter för en vuxen person per dag. Dagligen ser vi nya koströn som ena dagen hyllar smör, ost och mjölk. Andra dagen kan de starkt ifrågasätta om en hög konsumtion av mejeriprodukter kanske ändå är skadligt för kroppen. Det ställs höga krav på våra konsumenter att förhålla sig till alla dessa råd. Det senaste decenniet har pendlat från att vi mest ska konsumera lättalternativ till produkter som känns äkta, naturligt producerade och gärna ekologiska. Mejeriprodukter är egentligen lite av båda dessa. Jag tror inte att vi kommer att orka vara konsekventa och ständigt göra så kategoriska val. Så när trenden nu i stället går mot att vi väljer det vi tycker om och blandar så att resultatet blir balanserat utifrån det vi gillar, så tror jag att mjölken kommer att bli ett naturligt val. För många gillar sin mjölk. Men vad händer med mjölken i framtiden? Ingen kan med säkerhet veta. Det vi vet är att den svenska mjölk vi i dag tar för given ska finnas i mejeridiskens vagnar, staplade i höga travar. De öppna landskapen med betande kor på sommaren är en kulturskatt som vi alla måste värna om tillsammans. Så när mjölken tar slut nästa gång, vad glad att du får gå till affären och plocka ned den där litern i korgen. För det är med mjölken som med mamma. Du älskar henne, men ibland känns det som att hon är lätt att ta för given.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082