23948sdkhjf

Hallå...Branka Veljovic, inköpare på Santa Maria

Det blir höga priser på saffran i år, varför blir det så?

– Det är för att skörden förra året blev betydligt sämre än vad den brukar vara och det har med ogynnsamma klimatförhållanden att göra. I början av 2008 var det extremt kallt i Iran så lökarna frös. Det innebar att det blev en liten blomning och det är från blommorna man får saffran. Kan ni inte köpa av årets skörd istället?– Nej det går inte för vi köper alltid in från föregående år. Det skulle inte gå för den skörden håller på att skördas nu.Det sägs att priserna ut till konsument varierar starkt, vad beror det på?– Det kan jag tyvärr inte svara på, det är inte vi som sätter priserna ut till konsument. Vi säljer till kedjorna och det är de i sin tur som sätter priserna. Kan ni göra något åt situationen?– Nej, det går inte för vi har redan köpt in det vi ska sälja till dåvarande marknadspris. Det är svårt att göra något nu och det är dessutom Iran som står för 95 procent av all världens saffran. Vi har köpt in kvalitet ett och mer kan vi inte göra.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093