23948sdkhjf

Christina Mattsson: Debatt om tillsatser har tappat vett och sans

Frågan om tillsatsers vara eller icke vara har tappat sans och förnuft. Tillsatser är ju inget annat än ingredienser i små kvantiteter och är knappast farligare än något annat vi äter. Snarare är det tvärtom eftersom vi har bra koll på tillsatserna, de är toxikologiskt testade samt godkända av en myndighet.

Christina Mattsson, kemist, Kemisk-tekniska leverantörsförbundet.Det är klart att behovet av tillsatser varierar från allt som är livsnödvändigt, som till exempel nitriter i charkprodukter, till mer eller mindre nödvändiga smakförstärkare. Men som det nu är tror konsumenterna att ju mindre tillsatser det är desto säkrare produkter och att tillsatser är farliga – ivrigt påhejade av mediernas skriverier och alla självutnämnda experters utlåtanden. Att kunskapssamhället till stor del kapitulerat är både skrämmande och oroväckande, kunskapssamhället som lyft Sverige på mindre än 75 år från fattigdom till välstånd. Fortfarande står teknikföretagen för en stor del av Sveriges inkomster som betalar vår välfärd.Vad är det som är fel? Jo, att de inblandade i tillsats­debatten, och i andra debatter, har bristande kemiska kunskaper. Hela samhället har nära nog noll kunskap i kemi. Kemi som är livet självt, allt som finns i universum och på jorden består av kemiska ämnen, oavsett om det är naturen eller fabriken som framställt dem.Låt mig ta exemplet vanilj. Vanilj är fröna i frökapslarna från vaniljorkidén. De små fröna innehåller ett stort antal kemiska ämnen som varierar i halter beroende på var i världen orkidén har odlats.Vanillin är det kemiska ämnet i vanilj som ger huvuddelen av smaken och förekommer i en halt av cirka två procent. Resten består av ett hundratal kemiska ämnen, varav flera – dock i låga halter – inte är särskilt hälsosamma. Självklart kan man tycka att den äkta vaniljen ger bättre smak, men jag tror att blindtester skulle visa att så inte alltid är fallet.Om vi då extraherar, det vill säga utvinner vanillin ur vaniljfröna eller tillverkar det syntetiskt så blir det ju inte mer farligt eftersom det är samma kemiska substans, exakt samma molekyl, 4-hydroxy-3-methoxybensaldehyd.Det är här medeltiden träder in, samhället förstår inte att en specifik molekyl är en molekyl oavsett om den är naturlig eller inte. Det skulle kunna vara så att det är nyttigare att äta glass med tillsatt vanillin än det naturliga vaniljextraktet eftersom den naturliga vaniljen innehåller så många andra kemiska ämnen. Troligen gör det ingen skillnad.Jag skulle kunna ge oändligt fler exempel förutom vaniljen.Hur kunde det bli så här? Om jag frågar mina vetenskapligt skolade vänner och kolleger, så säger de att de inte orkar och att det inte är någon idé eftersom medierna och de populistiska krafterna är för starka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08