23948sdkhjf

Utredning mot Arla läggs ned

Konkurrensverket har vid ett sammanträde i dag beslutat lägga ned den utredning mot Arla angående misstänkt missbruk av dominerande ställning , som inleddes för drygt ett år sedan.

Ärendet gällde Arlas agerade bland annat i Skåne där man blev huvudleverantör till Coop.– Utredningen har inte visat att avtalet eller dess tillämpning varit utestängande och läggs därför ner, skriver Konkurensverket på sin hemsida.Utredningen inleddes med en så kallad gryningsräd då en stor mängd material hämtades in från Arla både i Sverige och Danmark och från Coop. I sin motivering skriver verket att Arla visserligen är en stark aktör men att dagligvaruhandelns aktörer är starka köpare och att marknadens funktionssätt är under förändring.– Utredningen har inte visat att avtalet mellan Arla och Coop, eller dess faktiska tillämpning, varit utformat på ett sådant sätt att det skulle utestänga en lika effektiv konkurrent. Det saknas således skäl att utreda ärendet vidare, heter det i beslutet.– Konkurrensverket har nu gått till botten med de påståenden som

framförts om Arla och det står klart att alla anklagelser är

grundlösa. I Sverige och internationellt råder en fri och tuff

konkurrens på mejerimarknaden och därför är det bra att vi nu har fått

ett officiellt besked om att Arla följt de spelregler som gäller, säger

Christer Åberg, Sverigechef på Arla Foods i en kommentar.Du hittar Konkurrensverket utlåtande via länken här till höger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.547