Huvuduppdraget är att vara vd för den nyligen sjösatta kommunikationsbyrån Hilanders Kitchen, som har inriktning på just livsmedelsbranschen. Dessutom är han chefredaktör för tidningen Skolmat & Vänner, som kom ut med sitt första nummer i dagarna. Fyra kokböcker har det också blivit.Mot bakgrund av ovanstående känns begreppet matintresserad lite för tamt för att beskriva Pär Bergkvist.– Jag skulle aldrig klara allt detta utan en mycket tålmodig och generös fru.Pär Bergkvist har svårt att närmare sätta fingret på vad som tände hans flamma för mat. Pappan var kock på sjön under en tid, det kanske har bidragit.– Jag var alltid den som lagade mat hemma redan från elva-tolvårsåldern. Både privat och professionellt har jag ständigt haft mat för ögonen.Testar 100 kökHan är på upploppet i arbetet med att testa 100 skolkök i landet. Målgång sker den 14 oktober då han delar ut pris under Måltidens dag i Stockholm. Pär Bergkvist har även klarat av bedriften att äta ihop till över 100 Michelinstjärnor på ett år.Idén att inspirera till 100 nya livsmedelsföretag föddes i somras, då han lyssnade på föredrag om Sverige som det nya matlandet under Almedalsveckan. Startskottet går den 11 november och Jordbruksverket har lovat 1,8 miljoner kronor i stöd, pengar han kan få i efterhand mot uppvisande av kvitton.Hur ska det här gå till rent praktiskt?– Det är en bra fråga (skratt). Jag har olika strategier eftersom det rör sig olika typer av företag. Vissa är på väg att startas och de ska jag fånga upp, sedan finns det företag som jag kan hjälpa redan från grunden. Jag är bokad på mängder av föreläsningar, mässor och starta eget-seminarier. Därtill har jag en anställd som arbetar 100 procent administrativt med detta.Vilken risk innebär detta för dig?– Den är inte i första hand ekonomisk, utan handlar om prestige, att jag totalt skulle misslyckas. Jag siktar på 100 företag, men jag är ödmjuk och skulle jag lyckas starta 51 är det också en bedrift.Johan SedeniusMÖTETPär BergkvistAktuell: ska se till att det startas 100 nya livsmedelsföretag på ett årFödd: i Solna 1969, flyttade till Skåne som ettåringBakgrund: har arbetat med kommunikation sedan 1989, studier i musikvetenskapBor: hus i MalmöFamilj: fru och fyra döttrarFritid: att äta och laga matFavoritmat: fisk och skaldjurVill äta middag med: brittiske kocken Jamie Oliver – ”jag undrar var han får sin energi ifrån”