– Vi vet att de svenska konsumenterna är
mycket måna om djuromsorg och vill veta varifrån köttet de äter kommer.
Med satsningen på gårdsgris tar vi ett viktigt steg för att möta den
efterfrågan. I första skedet har vi valt ut fyra gårdar från vilka
köttet levereras. Det innebär att volymen är begränsad men vår
förhoppning är att efterfrågan ska vara så stor att vi framöver kan
utöka volymerna, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica
Sverige.
Suggorna får extra mycket halm att böka i och gödgrisarna får bara
svenskodlat foder, oftast från gården. På varje förpackning kommer det
stå vilken gård grisen kommer från, skriver Ica i ett pressmeddelande.
Volymen är 15 000 grisar på årsbasis från fyra gårdar: Ullevi
Västergård, Östra Kråkerums gård och Lapserum i Småland samt Solgården
utanför Kristianstad i Skåne. Involverade i konceptutvecklingen förutom
LRF och ICA är Svenskt Sigill, LRF Konsult, Sveriges Grisföretagare,
Lantmännen och KLS Ugglarp.