Hallå där Sandra Lindh ... marknadschef för djupfrysta grönsaker på Findus...
– Nej, det gör vi inte. Däremot kanske vi uppmärksammar forskningsrönen på vår hemsida och på sociala sajter som Facebook och Twitter.Det är forskare på Karolinska Institutet i Solna som bevisat att nitratet, som finns naturligt i bland annat spenat, gör att cellerna klarar sitt arbete med mindre syre. Det ökar deras förmåga. Kände ni till det tidigare?– Nej, det gjorde vi inte. När det gäller nitrat har vi tvärtom ett maxvärde som inte ska överskridas. Det är Livsmedelverket som utfärdat det och man är speciellt noga när det gäller barnmat. Så hittills har vi mest arbetat med att hålla nere nivåerna. Så nitrat kan vara skadligt också?– Ja, det är ett salt och har den typ risker som ett sådant ämne kan ha. Men vi får väl se om myndigheterna ändrar rekommendationerna på något sätt.Vet ni något mer om nitratets påverkan?– Ja, det finns visst forskning som säger att nitrat kan ha positiv effekt vid en del typer av maginfektioner. Men det är väl som med många andra ämnen – de är bra på ett sätt men mindre bra på ett annat.Redan på 1930-talet så påstods i den tecknade serien Karl Alfred att spenat var nyttigt. Han konsumerade spenaten i konservform för att få ännu mer styrka i sina redan kraftiga armar. Men vi kan alltså inte väntas oss klisterlappar på Findus spenat i still med ” Gör som Karl Alfred – ät spenat och bli stark”?– Nej, några sådana planer har vi inte.Lars Thulin