23948sdkhjf

Väljer bort varm kyckling

Nygrillad kyckling säljer ofta bra men är ett problem för butikerna. Orsaken är en krånglig märkning och en krävande egenkontroll. Samtidigt finns det en anledning till de hårda kraven, bakterietillväxten i fel hanterad grillkyckling kan bli enorm.

En av de butiker som valt tagit bort produkten är är Ica Maxi i Ronneby.– Såklart var all kontroll och märkning tidskrävande. Men framförallt valde vi att ta bort det varma alternativet eftersom den kylda produkten helt enkelt är en bättre vara. Den är mycket fräschare när kunden sedan värmer upp den i mikron, säger färskvaruchefen Niclas Magnusson till tidningen Sydöstran.Andra väljer att ha kvar den, men ser gärna att kunderna hellre väljer den kylda varianten.– Jag är övertygad om att vi inom den närmaste framtiden får se en förskjutning mot en ökande försäljning av kall kyckling och minskad utav varm, ur hygieniskt perspektiv är det bättre, säger butikschef Håkan Thiberg i Cityhallen i Landskrona.Det hygieniska problemet är att bakterietillväxten sätter ordentlig fart när den nygrillade kycklingen når under 40 grader. I en butik kan man snabbkyla kycklingen ner till så låga temperaturer att man inte får bakterietillväxt. Men konsumenten gör sällan så, utan tar hem den och lägger den i kylskåpet för att äta fem sex timmar senare.I Cityhallen rekommenderar man kunderna att äta den varma nygrillade kycklingen inom 30 minuter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094