23948sdkhjf

Hjordnära planer på expansion

Nu är det Stockholms tur. Efter att lyckats etablera sig i västra och södra delarna av landet är det dags för Hjordnära mejeri att ta sig in i butikerna i huvudstaden.
– Vi har 7 000 medlemmar på Facebook, och av dem är hälften stockholmare. Därför är det naturligt att vi tar oss dit, säger Ove Konradsson, vd för Hjordnära mejeri som startades av sju mjölkbönder kring Hjo vid Vätterns västra strand.Starten skedde i september 2008 och Hjordnära ekologiska produkter säljs nu i ett stort antal livsmedelsbutiker i Västra Götaland och särskilt i Göteborg samt i Skåne. Hjordnära är nämligen samägt av Skånemejerier.Nu expanderar Hjordnära genom att ta sig in i Stockholm, där ekologiskt har en bättre klang än i andra delar av landet.– I en stor storstad som Stockholm är det 19 procent som är intresserade av att handla ekologiskt, det är mer än dubbelt så stor andel som i Göteborg och Malmö, säger Ove Konradsson.– På mindre orter är det istället minst lika viktigt att en vara är närproducerad som att den är ekologisk, tillägger han.På Hjordnära mejer är produktionen uppe i 5,5 miljoner kilo mjölk per år, det finns kapacitet att tillverka mer och fler mjölkbönder är på väg att ansluta sig.För Ove Konradsson är Hjord­nära en sannsaga: bara det senaste året har försäljningen fördubblats. I produktportföljen finns mjölk, grädde, fil och yoghurt, inalles 16 produkter. – Vi har inga tillsatser i mjölken, därför har vi ingen mellanmjölk utan vår mjölk är på 1,8 och 3,0 procent och kostar cirka tio kronor litern i butik.Ove Konradsson har egen gård i Falköpingstrakten med hästar och även kor, men inga som mjölkar. Han har en bakgrund inom livsmedelsindustrin som gjorde att han blev tillfrågad att bli vd för ett nytt ekologiskt mejeri.Du var direktör på länsstyrelsen när du blev tillfrågad att bli vd på Hjordnära. Vad fick dig att ta steget?– Många tycker att det är viktigt med ekologiskt, och jag kände att jag ville vara med och göra en affär av det som många bara pratar om.Hur stort kan Hjordnära bli?– Vi har en liten andel totalt sett i landet. Men i Göteborg har vi nästan 20 procent. Hjordnära har möjlighet att växa och vi ser oss inte som ett nischföretag.Åke RosengrenMÖTETOve KonradssonAktuell: vd för Hjordnära mejeriBakgrund: lantbrukare, inom livsmedelsindustrin som slakteridirektör och travsportsdirektör, näringslivs- och landsbygdsdirektör på länsstyrelsenFödd: 1961 i FalköpingBor: gård med hästar och kor i FalköpingFamilj: fru och tre barnFritid: familjens gård och barnens idrottFavoritmat: stekt fläsk med löksåsVill äta middag med: C-ministrarna Maud Olofsson, Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren. ”Partifärg ointressant, men de arbetar med mina frågor: näringsliv, miljö och livsmedel”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078