Ska få oss äta mer norsk fisk
Egentligen var det veterinär Line Kjelstrup, Sverigechef för EFF, Exportutvalget for fisk, ville bli. Men de höga betygen avskräckte och hon började fundera på fiskveterinär, som har lägre intagningspoäng.
– I min hemstad Tromsö är fiskerinäringen och havet väldigt levande och jag fick upp ögonen för Norges fiskerihögskola som ligger i just Tromsö. Där blev det till slut fiskerikandidatstudier som via olika jobb ledde mig hit till Stockholm.Sedan årsskiftet är hon Sverigechef för EFF som är inrymt i norska ambassaden på Skarpögatan i Stockholm, där hon även har titeln ambassadråd. Hennes uppdrag är klart och tydligt: hon ska få svenskarna att äta mer norsk fisk.– Jag har ett uppdrag från norska fiskföretag och jag arbetar nära mina uppdragsgivare. I dag äter svenskarna fyra kilo lax per person och år, varav hälften hemma, medan norrmännen äter 7,5 kilo lax varje år. 50 procent av alla svenskar säger att lax är favoritfisken, så vi vet att vi kan få upp konsumtionen.Nu när vi närmar oss grillsäsongen arbetar Line Kjelstrup hårt för att få svenskarna att äta mer grillad fisk.– Ungefär lika många svenskar kan tänka sig att välja fisk på grillen som kött, men när ni väl står där i butiken väljer 67 procent kött och 17 procent fisk. Något händer i butiken, något som vi vill ändra på.Line Kjelstrup har en lång lista med positiva egenskaper hos fisk:– Fisk är lätt att laga, den är nyttig, den smakar gott och mat med fisk innebär stora variationsmöjligheter. 63 procent av svenskarna säger att de ska prova på nya recept i år och där hoppas vi kunna erbjuda nya spännande recept. Eksportutvalget for fisk har kontor i tolv länder och norsk fisk är stort i länder som USA, Brasilien och Japan.– Frankrike och Ryssland är de enskilt största exportnationerna för den norska fisken, men Sverige kommer på plats nio. Vi vet att konsumenterna vill ha ursprungsmärkt mat och det känns bra att visa vilken historia råvaran har. Intresset för miljögodkänd fisk som kommer från hållbart fiske ökar allt mer, men man vet att svenska konsumenter känner sig osäkra på miljömärkning och vad den innebär.Line Kjelstrup öppnade sitt kontor i Stockholm i februari och hon ska vara här i fem år. Med sig tog hon sin man och till sommaren kommer första barnet.Vad ser du fram emot under dina år i Stockholm?– Jobbmässigt att få så många svenskar som möjligt att äta mer fisk. Rent privat känns det som en oerhörd lyx att få rulla barnvagn på Djurgården. Stockholm är så oerhört vackert.På vilket sätt ska du få ut information om den norska fisken?– Vi har vår sajt norskfisk.se, vi ska jobba mycket med recept och information om hur enkelt det är att laga fisk. Vi ska försöka ta bort alla eventuella hinder för fiskkonsumtionen.Kajsa SöderbergMÖTETLine KjelstrupAktuell: Sverigechef på EFF, Norska Eksportutvalget for fisk Född: 1974 i TromsöBakgrund: marknadsrådgivare på NCE Aquaculture, Aker Seafoods, Fiskeri- och kustdepartementet, Norges fiskerihögskolaBor: på Gärdet i StockholmFamilj: man och snart ett barnFavoritmat: fisk, gärna hälleflundraFritid: konserter, kaféliv, teater, allt det som staden kan erbjuda, men även hytteliv vid havetVill äta middag med: de tre främsta kockarna från Bocuse d’Or 2011