– Det blev ett bra resultat för svensk del, bland annat när det gäller frågan om bananlicenser.För några år sedan tog han steget över till Chokofa, en intresseförening som samlar över 90 procent av choklad-, konfektyr- och kexfabrikanter.Påsken räknas som en stor helg för godis, men Håkan Björklund hänvisar alla siffror om ökad försäljning till andra. Hans arbete är mer att samla företagen till att lösa gemensamma problem.Håkan Björklund berättar stolt och ivrigt om ett EU-projekt som han varit med och tagit initiativet till. Det har gällt att ta fram lösningar som gör att chokladskalen hindrar fyllningar att tränga igenom och ge missfärgningar.– För tillverkarna handlar det långsiktigt om att komma till rätta med onödiga förluster för att choklad måste kasseras.Hjälper bönderEn stor del av kakaon kommer från Afrika och där har Chokofa tillsammans med olika biståndsorganisationer tagit fram ett utbildningsprogram för bönder och hjälpt dem att bilda producentkooperativ. – Vi har bidragit med kunskap om hur man kan odla utan att bespruta, och det fungerar om man har ekonomiska argument.– Vi vill bara göra gott, tillägger han både på skämt och med stort allvar.Håkan Björklund är göteborgare och uttalar därför kex på göteborgska med tj-ljud. Han är utåtriktad och pådrivande, men undviker ändå helst mediekontakter. Han är stolt över att sonen Victor klarade medieljuset när han vann Fri Köpenskaps aktietävling som blott 17-åring.Som vd för Chokofa, äter du själv mycket choklad och godis?– Alldeles för mycket, efter att vi lyckats få med konditorier i förslaget om sänkt restaurangmoms, fick jag flera tårtor från medlemmar. Kvinnorna på kontoret är bättre än jag på att bara ta en liten bit.Vad har du annars för favoritkonfektyr?– Bröllopschokladen från Cloetta med blåbär och lingon; dels för smakupplevelsen, dels för att pengar från försäljningen går till goda ändamål.Åke RosengrenMÖTETHåkan BjörklundAktuell: vd för Chokofa, som är Choklad-, konfektyr- och kexfabrikanters föreningBakgrund: samhällsvetarlinjen i Lund, Jordbruksverket, jordbruksdepartementet, UD och sedan 2004 vd för ChokofaFödd: 1963 i GöteborgFamilj: tre barnBor: StockholmFritid: motionerar, läser böckerFavoritmat: god måltid med smarrig chokladdessertVill äta middag med: Camilla Läckberg eller annan deckarförfattare, ”vill veta hur de tänker när de ska få ihop intrigen”