Detta säger OECD och FAO i en ny gemensam Outlook-rapport
för den närmaste tioårsperioden. Priserna drivs uppåt både av ökad efterfrågan
och högre kostnader.
En anledning är en stark efterfrågan som beror på ökande
befolkning med högre inkomster, som leder till ökad efterfrågan på kött och
mejeriprodukter som är mer resurskrävande än vegetabiliska produkter. Skördarna
förutses öka långsammare än tidigare. Bedömningen är att ökningstakten blir
nästan 1 procent mindre än tidigare.
- Prisbilden kan bli tuff för svenska producenter av gris
och nötkött, rapportens slutsatser måste beaktas när jordbrukspolitiken ska
utformas framöver, säger Harald Svensson som är chefsekonom på Jordbruksverket.
Dessutom behövs ökad produktivitet för att klara den globala försörjningen.
När det gäller köttproduktionen är grundproblemet att
priserna på kraftfoder ser ut att öka snabbare än
köttpriserna.