23948sdkhjf

Småskaliga slakterier ökar

De senaste tjugo åren har antalet småskaliga slakterier ökat medan storskaliga har minskat, enligt Jordbruksverkets senaste statistik. Mycket tyder på att utvecklingen kommer att fortsätta.

I dag finns i Sverige 36 småskaliga slakterier och lika många storskaliga.1990 fanns 26 småskaliga och 40 storskaliga. Ett småskaligt slakteri definieras som ett som slaktar antingen mindre än 1 000 nötdjur, eller mindre än 2 500 grisar eller mindre än 2 500 får per år.Utifrån denna definition och sett till utvecklingen sedan 1990 tyder mycket på att antalet stora slakterier kommer att minska till strax under 30 inom ett par år. Samtidigt som de småskaliga närmar sig 50.– Det är vanligt att små slakterier börjar med slakt av egna djur, säger Håkan Jonsson på Jordbruksvarkets kontrollenhet. Av de 36 småskaliga slakterierna slaktar tio stycken enbart egna djur. Men ser man till hur utvecklingen har varit tidigare, så brukar kombinationen av ökad efterfrågan och ekonomiska orsaker leda till att de småskaliga slakterierna även slaktar åt leverantörer i närheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063